teisipäev, 5. detsember 2017

Rovanieme Ametikoolis





28.11.17
Külastame Rovanieme Ametikooli õppehoonet Jokiväylä tänaval. Esimese poole päevast vaatleme turismiõpilaste turvalisuspassi koolitust ja saame suhelda õpetaja Jussi Raittimoga. Tunnid toimuvad aktiivse loengu vormis. Õppijad mõtlevad teemadele kaasa ja toovad elulisi näiteid. Saame teada, et turisminduses on hooajal Lapimaal töökohti küllaga. Kohalike ettevõtete probleem on aga see, et igal hooajal tuleb palgata uusi töötajaid, kelleks on suures osas õpilased-üliõpilased ja neid peab ikka ja jälle uuesti välja koolitama. Kuna algajatel turismitöötajatel on palgad väikesed, siis ei ole eriala kutsekoolis enam väga populaarne. Rühmad küll täituvad, aga õpilasi valida ei saa.
Teise poole päevast olime ärindusõpilaste turundustunnis, kus õpetaja Sirpa Kyrö rääkis meile, kuidas Soome kutseharidussüsteemis püütakse igale õppijale läheneda võimalikult individuaalselt ja mugandada õpinguid õpilasele sobivaks. Nägime, kuidas õpilased tegelevad Jõuluvana kirjavahetusega ja koostöös linnaga valmistavad kingipakke kaunistamaks linna jõulukuudel ja pakkumaks pakkimisteenust suuremates ostukeskustes.





29.11.17
Sõidame Sodankyllä Lapimaa haridusmessile. Sodankylä asub Rovaniemest 130km põhjapool. Sealses Lapimaa Ametikooli üksuse saalis toimus haridusmess, mida külastasid enamasti põhikooli lõpuklasside õpilased. Kohapeal tutvustasid ennast lisaks erinevatele koolidele ka ettevõtted, kuhu on võimalik kooli lõppedes tööle minna.
Vestluses õpetajatega selgus, et tuleval aastal ootab Soome kutseharidussüsteemi ees ulatuslik reform. See tähendab veel individuaalsemat lähenemist õppijale kui seni. Kutsekooli on edaspidi võimalik õppima asuda aastaringselt. Igal õppijal on isiklik juhendaja, kellega koostöös valmib õppija isiklik õppeplaan. Õpetajad viivad läbi oma ainete kursuseid, kuhu saavad registreeruda õppijad üle kooli ja õppijal on võimalik valida, millised ained, millisel ajavahemikul ta läbib.


30.11.17
Õpirände raames tutvusime Lapimaa Ametikooli loodusretke juhtide õpetaja Aimo Jolanki´ga ja vaatlesime ning osalesime praktilises tunnis. Loodusretke juhtide õpe toimub suures osas praktiliste tundidena ja välitingimustes. Selleks saavad nad kooli poolt vastava riietuse, mille eest tasuvad esialgu 40% hinnast ning kooli lõpetades saavad makstud summa tagasi ja riietus jääb samuti õpilasele. Koostöö linnaga on väga tihe ja õpilased saavad täita reaalseid tööülesandeid, mis on seatud linna poolt ning rahastatud enamasti ettevõtete poolt. Antud hetkel oli ülesandeks kaunistada linna keskväljak jõuludeks, ehitada kuuse ümber jääst müür, liuväli, liumägi ja iglu.


01.12.17
Viimasel päeval külastasime praktikaettevõtteid. Rovanieme suusakeskuses on korraga praktikal 4-6 õppijat ja praktika kestus 1-2 kuud. Suusakeskus on avatud nov.-apr. Keskuses tehakse enamasti klienditeeninduse praktikat, päevad on väga pingelised, kuna külastajaid on palju.
Husky ja põhjapõdrafarmis tegelevad praktikandid nii klienditeeninduse kui ka loomade eest hoolitsemisega. Rovanieme ümbruses on selliseid farme palju ja praktikakohti jagub kõigile soovijatele. Turisminduses on Rovaniemel ja üldiselt  Lapimaal töökohti palju ning häid töötajaid vähe. Siiski valitakse ka Soomes järjest vähem erialaks turism. Kui varasemalt oli erinevatele turismierialadele konkurss, siis praegusel hetkel õppijaid valida ei saa.
Pidevalt puutume kokku sellega, et kool ja linn on omavahel tihedas koostöös. Õppijad saavad igal erialal olla kasulikud kodulinnale ja õpitakse läbi "päris" tellimuste ja tööde täitmise. Materjalide ja töövahendite rahalist poolt katavad mitmed ettevõtted, kes on samuti huvitatud koolitatud tööjõust.







Rovanieme Ametikoolis

28.11.17 Külastame Rovanieme Ametikooli õppehoonet Jokiväylä tänaval. Esimese poole päevast vaatleme turismiõpilaste turvalisuspassi ...